Aktuellt
Nytt klargörande från Högsta domstolen: Tillräckligt att ange beräknad tidpunkt för upplåtelse som ett tidsintervall för att uppfylla formkraven för förhandsavtal om upplåtelse av bostadsrätt.
Genom ett förhandsavtal kan en bostadsrättsförening ingå avtal om att i framtiden upplåta en lägenhet med bostadsrätt. Förhandsavtalet innebär att föreningen är skyldig att upplåta lägenheten med bostadsrätt åt den som tecknat sig för lägenheten medan förhandstecknaren å andra sidan är skyldig att förvärva lägenheten med bostadsrätt.
Förhandsavtal regleras i bostadsrättslagen som ställer upp vissa formkrav för förhandsavtal. Ett förhandsavtal som strider mot dessa formkrav är ogiltigt. Ett av dessa formkrav är att det i förhandsavtalet ska anges en beräknad tidpunkt för upplåtelsen. Formkravet har tidigare varit föremål för prövning med olika utfall i domstolarna. Högsta domstolen har nu kommit med en klargörande dom om vad som gäller.
Bakgrund
I september 2017 tecknade två personer ett förhandsavtal med en bostadsrättsförening om upplåtelse av en lägenhet med bostadsrätt. Förhandstecknarna betalade ett förskott om 80 000 kr till föreningen. I förhandsavtalet angavs som preliminär tid för upplåtelse av bostadsrätten ”från kvartal 2, 2019 till kvartal 3, 2019”, medan preliminär inflyttning skulle ske ”från kvartal 4, 2019 till kvartal 1, 2020”.
Våren 2018 väckte förhandstecknarna talan mot bostadsrättsföreningen med yrkande om att domstolen skulle förplikta föreningen att betala tillbaka förskottet till förhandstecknarna. Till grund för detta gjorde förhandstecknarna gällande att förhandsavtalet inte var giltigt eftersom den beräknade tidpunkten för upplåtelsen inte uppfyllde gällande formkrav. Bostadsrättsföreningen bestred käromålet.
Frågan i Högsta domstolen
Frågan i Högsta domstolen var om förhandsavtalet var ogiltigt på den grunden att det inte uppfyllde bostadsrättslagens formkrav om hur beräknad tidpunkt för upplåtelsen ska anges, enligt 5 kap. 3 och 4 §§ bostadsrättslagen (1991:614).
Högsta domstolens resonemang
Högsta domstolen konstaterade att det i bostadsrättslagens förarbeten inte diskuteras vad som närmare avses med uttrycket att förhandsavtalet ska ange en beräknad tidpunkt för upplåtelsen men att ordvalet närmast tyder på att lagstiftaren har syftat på något momentant, snarare än en i tiden utsträckt period. Vidare konstaterades att det i rättstillämpningen har prövats formkrav på olika avtalsområden och att domstolarna därvid iakttagit viss försiktighet med att ogiltigförklara avtalet.
Enligt Högsta domstolen ska såväl den kontext i vilken förhandsavtalets villkor förekommer som syftet med formkravet beaktas vid bedömningen av om villkoret uppfyller lagens formkrav. Syftet med formkravet om att det i förhandsavtalet ska anges en beräknad tidpunkt för upplåtelsen har att göra med att den angivna tidpunkten har betydelse för förhandstecknarens möjlighet att säga upp avtalet. Vid bostadsrättsföreningens dröjsmål med upplåtelsen får förhandstecknaren nämligen, efter uppsägning, genast frånträda avtalet om upplåtelsen genom försummelse av föreningen inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelsen (se 5 kap. 8 § bostadsrättslagen).
Högsta domstolen framhöll att det kan uppkomma praktiska olägenheter om den beräknade tidpunkten för upplåtelsen anges som ett längre intervall om förhandstecknaren exempelvis behöver sälja sin befintliga bostad före upplåtelsen. Beroende på omständigheterna skulle villkoret därmed kunna anses oskäligt och jämkas enligt 36 § avtalslagen (1915:218).
Domstolen fann däremot att ett villkor som anger att den beräknade tidpunkten för upplåtelsen kommer att ske inom ett intervall inte bör medföra att avtalet blir ogiltigt enligt 5 kap. 4 § bostadsrättslagen.
Slutsats
Vid bedömningen av om förhandstecknaren har rätt att frånträda förhandsavtalet på grund av dröjsmål får utgångspunkt tas i den tidpunkt som avslutar det angivna intervallet och därigenom kan det av lagstiftaren angivna syftet med formkravet upprätthållas.
I det aktuella fallet angavs som preliminär tidpunkt för upplåtelse ett tidsintervall omfattande två kvartal med slutpunkten vid utgången av kvartal 3 år 2019.
Enligt Högsta domstolen gav den angivna tidsperioden på ett tillräckligt klart sätt besked om tidpunkten för upplåtelsen. Förhandsavtalet uppfyllde därmed bostadsrättslagens formkrav. Förhandstecknarna var alltså bundna av avtalet och hade inte rätt att få tillbaka förskottet från bostadsrättsföreningen.
Högsta domstolens dom klargör att ett tidsintervall omfattande två kvartal är tillräckligt för att uppfylla bostadsrättslagens formkrav och skapar större förutsebarhet för både förhandstecknaren och bostadsrättsföreningen. På Carler finns spetskompetens inom fastighetsrätt och erfarenhet från biträde av såväl förhandstecknare som bostadsrättsföreningar. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om detta eller hur man kan gå tillväga i just din situation.
Jennie Siegel
Biträdande jurist
16 dec 2024
Anbudsunderlag – Beta Team Performance AB i konkurs
9 dec 2024
ANBUDSUNDERLAG – Gibon Stockholm AB i konkurs
28 nov 2024
Anbudsunderlag – New Black AB i konkurs
27 nov 2024
Anbudsunderlag – Kiron Care AB i konkurs
1 okt 2024
Konkursförsäljning av fastigheter
27 sep 2024
Anbudsunderlag – African Cuisine AB i konkurs
6 sep 2024
Anbudsunderlag – C Medical Urologi SH AB i konkurs
30 aug 2024
Anbudsunderlag IOGE AB ( OPA! Greek Cuisine)
31 jul 2024
Anbudsunderlag: Esportal Group och Inferno Group
16 jul 2024
Anbudsunderlag – Artportable AB och Artworks Lab AB
11 jun 2024
Advokatfirman Carler söker biträdande jurist
8 maj 2024
ÅRSSTÄMMA I PEPSEC AB (PUBL) I LIKVIDATION
4 apr 2024
Kundinformation: Rizzo Group AB
6 jul 2023
Golf Sky AB i konkurs – Information till kunder
27 apr 2023
Nividas AB i konkurs – Information till kunder
9 feb 2023
Advokatfirman Carler söker biträdande jurist
29 nov 2022
Kan ett standardavtal utgöra handelsbruk?
11 okt 2022
Artikel: Den borttappade bilen
10 maj 2022
Återbetalning av skatteanstånd som beviljats under Coronapandemin – vad gäller?
9 maj 2022
När gud kommer med döden, kommer djävulen med arvingarna – Arvskifte utan att betala dödsboets skulder
10 mar 2022
Inbjudan till kostnadsfritt frukostseminarium
16 feb 2022
Fakta om Allra-konkurserna
29 okt 2021
Stockholms tingsrätt har beslutat att sänka rekonstruktörsarvodet i rekonstruktionen för Make Up Store-bolagen
7 jun 2021
Hur uppnås sakrättsligt skydd vid överlåtelse eller pantsättning av aktier?
26 maj 2021
Domars rättskraft mot tredje man
5 maj 2021
Nya momsregler – slutet för alla företagsrekonstruktioner?
14 apr 2021
Nytt klargörande från Högsta domstolen: Tillräckligt att ange beräknad tidpunkt för upplåtelse som ett tidsintervall för att uppfylla formkraven för förhandsavtal om upplåtelse av bostadsrätt.
29 mar 2021
Make Up Store AB och Make Up Shop Sweden AB i konkurs
23 mar 2021
Konsignation och kommission i konkurs – Vad bör man som leverantör tänka på?
5 mar 2021
Rekonstruktionen av flygbolaget BRA genomförd enligt plan
4 mar 2021
Ny lag om företagsrekonstruktion föreslås – med flera stora nyheter
28 jan 2021
Företagsrekonstruktion – hur funkar det?
23 sep 2020
Frågeställningar vid hyresgästens konkurs
1 sep 2020
Gourmet Food AB i rekonstruktion
1 jul 2020
RNB – Ackordsförslag och rekonstruktörsberättelser för dotterbolagen Departement & Stores, Polarn o Pyret samt Brothers
23 jun 2020
RNB Retail and Brands AB (publ)
13 maj 2020
Överlåtelse av rörelsen i MQ Retail AB:s konkurs
16 apr 2020
Intersport Sverige & Löplabbet under rekonstruktion
7 apr 2020
Flygbolaget BRA i rekonstruktion
20 feb 2020
Bevakningsförfarande Q-gruppen Bygg AB:s konkurs
4 jan 2020
Thernlunds – Frågor och svar
25 jul 2019
Sundsberg Club-bolagen i konkurs
15 jul 2019
INEX Internationell Exergi AB i konkurs
8 maj 2019
JC – FRÅGOR OCH SVAR
29 apr 2019