Företagsrekonstruktion

Vilka företag lämpar sig för rekonstruktion?

Företagsrekonstruktion lämpar sig för företag som i grunden är livskraftiga med en lönsam kärnverksamhet men som har hamnat i tillfälliga ekonomiska svårigheter exempelvis på grund av kostsamma omstruktureringar av verksamheten eller på grund av att företaget råkat ut för en extraordinär händelse, t.ex. en större kundförlust. En företagsrekonstruktion kan då var ett verkningsfullt instrument då företaget, genom rekonstruktionen, får ett av domstol sanktionerat andrum mot sina fordringsägare och ges möjlighet att på ett ordnat sätt arbeta fram och presentera en långsiktig lösning på de ekonomiska svårigheterna.

Syftet med företagsrekonstruktionen är att den rekonstruerade verksamheten ska leva vidare efter rekonstruktionen, i en annan, lönsammare form. En företagsrekonstruktion innefattar ofta en skuld nedskrivning men kan även inbegripa verksamhetsrelaterade förändringar i form av optimering av kostnads- och intäktsflöden, nedläggning av olönsamma verksamhetsdelar eller förändringar i företagsledningen och ägarstrukturen. Det är sällan tillräckligt att genomföra en skuldnedskrivning utan att samtidigt vidta åtgärder till gagn för företagets långsiktiga lönsamhet då företaget annars riskerar att ånyo hamna i ekonomiska svårigheter efter att företagsrekonstruktionen avslutats. Under en företagsrekonstruktion arbetar man således med både balans och resultaträkningen.

Samtliga rekonstruktionsåtgärder ska antecknas i en rekonstruktionsplan som fordringsägarna och andra intressenter sedan får förhandla och rösta om. Föreligger det en tillräckligt stor majoritet för att anta rekonstruktionsplanen och utfallet för fordringsägarna är bättre än vid konkurs kan planen fastställas av tingsrätten vilket binder samtliga parter som berörs av rekonstruktionsplanen. Företagsrekonstruktion lämpar sig inte för företag som har mer djupgående ekonomiska problem som främst kan härledas till företagets affärsmodell. Dessa företag bör i stället avvecklas genom konkurs. Mindre företag har i regel sämre förutsättningar att genomgå det formella rekonstruktionsförfarandet genom tingsrätten då det ofta saknas tillräckliga kassaflöden för att finansiera förfarandet. Ett alternativ kan då istället vara att göra en informell rekonstruktion med underhandsackord och liknande frivilliga uppgörelser.

Vad kan man åstadkomma
med en företagsrekonstruktion?

Ansökan om rekonstruktion

Ansökan sker hos tingsrätten och ska innehålla bl.a. ett förslag till företagsrekonstruktör, vanligtvis en advokat som besitter de kvalifikationskrav som uppdraget kräver (konkursförvaltare med erfarenhet av fortsatt verksamhetsdrift eller motsvarande erfarenhet) och som har fordringsägarnas förtroende. Vidare finns det vissa grundläggande krav för att få inleda förfarandet; redan på ansökningsstadiet måste företaget på ett tydligt sätt visa att det finns realistiska utsikter för att rekonstruktionen kommer fylla sitt syfte; att säkra företagets livskraft. Tanken är att detta livskraftstest ska fungera som ett filter mot missbruk av företagsrekonstruktionsinstitutet och att ”hopplösa fall” sorteras bort redan innan förfarandet inleds.

När tingsrätten fattat beslut om företagsrekonstruktion inträder ett antal rättsliga följder:

Betalningsinställelse

Skulder uppkomna före beslutet om ­rekonstruktion får enligt huvudregeln inte betalas, vilket stärker likviditeten. Endast i rena undantagsfall får sådana skulder betalas.

Konkurs- och verkställighetsskydd

Under den tid som företagsrekonstruktionen pågår kan företaget inte försättas i konkurs eller bli föremål för utmätning eller andra verkställighetsåtgärder avseende de skulder och andra förpliktelser som omfattas av betalningsinställelsen. Detsamma gäller pantrealisation med några få undantag. Detta är en nödvändig förutsättning för att betalningsinställelsen ska få någon praktisk betydelse.

Skydd från uppsägning av företagets avtal

Företagets avtalsmotparter kan inte med giltig verkan häva ingångna avtal med företaget på grund av dröjsmål med betalning av de skulder som omfattas av betalningsinställelsen. Avtalsmotparten kan i stället kräva godtagbar säkerhet för framtida fullgörelse av avtalet som sker under företagsrekonstruktionen, vanligtvis en deposition eller ett förskott.

Möjlighet att säga upp varaktiga avtal

Företaget kan under företagsrekonstruktionen säga upp varaktiga avtal i förtid. Det är ofta en viktig del av en företags­rekonstruktion att komma ur olönsamma och överflödiga avtal.

Statlig lönegaranti för anställda

Företaget kan ansöka om att erhålla statlig lönegaranti för obetald lön till sina anställda. Lönegaranti, under vissa beloppsmässiga begränsningar, omfattar lön som upparbetats senast tre månader före samt för lön en månad efter beslutet om företagsrekonstruktion. Lönegaranti kan även utgå för uppsägningslöner för anställda som arbetsbefrias under sin uppsägningstid. Staten blir fordringsägare i rekonstruktionen avseende den utbetalda lönegarantin och lönegarantiskulden omfattas av en eventuell skuldnedskrivning.

Skuldnedskrivning

Inom ramen för en företagsrekonstruktion finns det möjlighet att förhandla med fordringsägarna om skuldnedskrivning som fastställs av domstol och som blir ­bindande för företaget och de fordrings­ägare som omfattas av skuldnedskrivningen. Tidigare gällde att offentliga ackord som regel skulle innebära betalning om minst 25 procent av nominella skuldbelopp till oprioriterade fordringsägare inom ett år från dess att ackordsbeslutet vunnit laga kraft. Men nuvarande lagstiftning är det möjligt att förhandla om lägre ackords­nivåer och längre avbetalningsplaner ­samt att inkludera säkerställda och andra ­prioriterade fordringsägare. Det är även möjligt att erbjuda ägande i företaget
i utbyte mot nedskrivning av fordringar.

Finansiering med stark förmånsrätt

En lyckad företagsrekonstruktion ­förutsätter många gånger att nytt kapital tillförs företaget. Om företag behöver låna in nya pengar till verksamheten under rekonstruktionen finns det möjlighet att i rekonstruktionsplanen ta in villkor för den nya inlåningen, bland annat under hur lång tid som långivare ska ha förtur framför andra fordringsägare i händelse av konkurs, s.k. superförmånsrätt.

Vem bestämmer?

Under en företagsrekonstruktion kvarstår styrelsen (och i förekommande fall verk­ställande direktör) som formell beslutsfattare i företaget. Viktigare beslut kräver emellertid samråd med, och i vissa förekommande fall även samtycke från, rekonstruktören.

Tre viktiga saker att tänka på

1. Ansök om företagsrekonstruktion i tid

Den vanligast orsaken till att många företagsrekonstruktioner misslyckas är att företagets ekonomiska svårigheter hunnit bli alltför djupgående när företagsrekonstruktionen väl inleds. Erfarenhetsmässigt är tingsrätterna hårda i sina bedömningar av det s.k. livskraftstestet. En alltför djupgående insolvens kan innebära att det kan bli svårt att styrka att företaget har en livskraftig kärna och lämpar sig för en rekonstruktion.

2. Håll god ordning på företagets räkenskaper

En lyckad företagsrekonstruktion förutsätter att företagets ekonomiska ställning kan redovisas för fordringsägarna på ett trovärdigt sätt. Det går sällan att övertyga fordringsägarna om skuldnedskrivning om det inte samtidigt finns ett pålitligt beslutsunderlag. Ordnad bokföring är numera en förutsättning för att få inleda en företagsrekonstruktion.

3. Ha en plan för kassaflödet

Företagets likviditet under ­rekonstruktionen bör kunna genereras med det egna kassaflödet. Annars måste tillskott eller (ofta dyr) inlåning finansiera rekonstruktionen. Räkna med att kunder kan tveka inför att göra nya affärer med ett företag som genomgår en företagsrekonstruktion, inte minst ­­ beträffande omfattande affärer med långa ledtider. Betalningsinställelsen samt möjligheten till lönegaranti har förvisso en positiv inverkan på företagets likviditet, men detta likviditetstillskott neutraliseras dock till viss del av att företagets avtalsparter ofta kräver förskott eller kontantbetalning för att fortsätta leverera varor och tjänster under företagsrekonstruktionen.

Innan företaget ansöker om företagsrekonstruktion bör det föreligga en väl underbyggd plan över den estimerade likviditeten under i vart fall den period som rekonstruktionen pågår och helst även fram till dess att en eventuell skulduppgörelse har reglerats.

Effekter av företagsrekonstruktion i sammanfattning

  • Tillfälligt anstånd med betalning av skulder, skydd mot verkställighet och hävning av avtal, vilket möjliggör förhandling med fordringsägarna under ordnade former.
  • Tvingande skuldnedskrivning
  • Personalnedskärning. Möjlighet att säga upp anställda och ansöka om statlig lönegaranti för uppsägningslöner.
  • Avveckling av avtal. Möjlighet att komma ur kostsamma avtal, helt eller delvist, och ackordera på eventuella skadestånd på grund av avtalsbrott.

Andra tjänster som vi erbjuder

Konkursförvaltning